lauantai 21. kesäkuuta 2014

Risteilyä Välimerellä osa 2: Italia

Napoli - Italia


Reissumme seuraavana päivänä saavuimme Etelä-Italian suurimpaan kaupunkiin Napoliin. Olimme Hillan kanssa varanneet opastetun retken Pompeijille, jonka jälkeen vietimme loppuajan kaupungilla. 

Napoli oli mielenkiintoinen, mutta ainakin siinä kaupunginosassa missä olimme, näytti kaikki olevan aika rempallaan. Kadut olivat todellakin ahtaita, ja pääkadulta lähti joka suuntaan hämäriä sivukatuja, joihin ei kyllä uskaltanut lähteä. Liikenne oli myös aika sekasortoista. 

Pizzan sanotaan alunperin olevan keksitty juuri Napolissa, enkä yhtään ihmettele. Söin todellakin elämäni parhaan pizzan siellä, se oli jotain aivan erilaista kuin missään muualla. 

Pompeiji


 Pompeiji (tai Pompeji, lat. Pompeii) on kaupunki, joka tuhoutui vuonna 79 tulivuori Vesuviuksen purkautuessa. Sieltä on tehty merkittäviä arkeologisia löytöjä esimerkiksi antiikin ajan maalaustaiteesta. On hurjaa ajatella, että Vesuvius on edelleenkin aktiivinen tulivuori, joka purkautui viimeksi vuonna 1944. Se on Euroopan ainoa viimeisen sadan vuoden aikana purkautunut tulivuori.

Pompeiji oli todella mielenkiintoinen ja rauniot upeat. Opastettu kierros todellakin kannatti, muuten siitä ei oikein olisi saanut mitään irti. Raunioissa oli säilynyt hauskoja yksityiskohtia ja samalla sai kuulla, millaista elämää kaupungissa oli eletty. Viimeisessä kuvassa näkyy kipsivalos, joka on tehty raunioihin jääneestä ihmisestä.


Rooma - Italia


Napolin jälkeen saavuimme Civitavecchian satamakaupunkiin, josta lähdimme bussilla kohti Roomaa. Alunperin meidän piti Hillan kanssa lähteä tälle retkelle, mutta hänen sairastuttua lähdin sitten äidin kanssa. No, oli se ihan mukavaa näinkin... :D Kiersimme perusnähtävyydet, eli Colosseumin ja Vatikaanissa Pietarin kirkon. Toki tiesin että Colosseum on suuri, mutta sen valtavan koon tajuaa oikeasti vasta siellä ylhäällä seistessä. Pietarin kirkko oli myös aivan järkyttävän suuri. Ihmisiä sinne jonotti niin paljon, että kirkkoon päästyä se piti vain tungoksessa kahlata läpi, joten ei sitä sen kummemmin ehtinyt jäädä ihastelemaan. Tämmöistä siellä taitaa olla aina.

Kävimme myös syömässä ravintolassa, jossa söin toista italialaista tunnettua ruokaa, pastaa. Se oli hyvää, mutta ei sen pizzaelämyksen jälkeen kyllä tuntunut samalta. Loppupäivän kiertelimme keskustassa ja söimme myös italialaista jäätelöä, joka sekin on omaa luokkaansa. Kaupoissa emme oikeastaan ehtineet käydä. Pikakatsaus Roomaan oli kyllä positiivinen, ja ehdottomasti voisi mennä uudelleen paremmalla ajalla.

Jatkuu...

torstai 19. kesäkuuta 2014

Risteilyä Välimerellä osa 1: Kroatia ja Montenegro

Viime vuonna olin aika onnekas, kun pääsin ensin kesällä kolmeksi viikoksi Ranskaan ja sitten syyslomalla viikoksi Välimeren risteilylle.

Millainen risteily on muihin matkustustapoihin verrattuna? Mun mielestä oli tosi kiva kokea matkustusta vähän eri tyyliin kuin normaalisti. Risteily on kyllä matkustusvaihtoehdoista helpoin, ei tarvitse kuin illalla mennä laivaan ja aamulla heräät jo uudesta paikasta, olet siellä päivän ja taas yön aikana uuteen paikkaan. Tämä meidän risteilijä oli aika pieni ja eläkeläispainotteinen, joten mitään hurjaa menoa ja meininkiä ei kyllä iltaisin ollut. Eipä se oikeastaan haitannut, kun oli serkku mukana ja päivät mentiin kahdestaan omia menoja. Jos risteilystä jotain miinuspuolia pitää löytää niin ehkä se, että jokaisessa kohteessa on aina päivä aikaa, jolloin ei ehkä kerkeä aivan kaikkea haluamaansa nähdä.



Tuossa on reitti matkastamme. Tosiaan minä ja serkkuni Hilla ei kyllä hirveästi tutkittu etukäteen näitä paikkoja tai muutakaan matkaan liittyen, joten heti Helsingin lentokentällä saatiin passintarkastaja nauramaan... Hän kysyi Hillalta että "mihin oot menossa" johon Hilla ei osannut vastata vaan kaivoi lipun esille ja tarkisti kaupungin nimen (Split) sieltä. Virkailija totes vaan että hyvin menee, kuin ei edes tiiä mihin on menossa... Mun kohdalla se taas nauro ja kysyi, että pitääkö munkin ruveta tarkistamaan mihin oon menossa. Totesin vaan, että samaan paikkaan kuin edellinenkin....

Split - Kroatia

Jep me punapäät


Saavuimme lauantai-iltana Splitiin, Kroatiaan. Keskustassa oli yllättävn paljon porukkaa liikkeellä, paljon nuorisoa ja vähän hämärämpääkin porukkaa... Rantakatu oli kaunis.

Seuraavana päivänä pääsimme tarkemmin tutustumaan kaupunkiin, joka oli täynnä hienoja vanhoja rakennuksia. Rantakadulta pääsi etenemään syvemmälle kaupunkiin kapeita kivikatuja pitkin. Löysin itseni kiipeämästä korkeaan torniin, joka oli ihan kamalaa. Mulla on aivan järkyttävä korkeanpaikan kammo. Näköalat tosin oli kauniit, niinkun tuosta toisesta kuvasta näkee.

Kaupungista löytyi muutama hyvä vaateliike, ja ostinkin muistaakseni Bershkasta jotain. Rahayksikkö kuna tuotti vähän päänvaivaa.


Kotor - Montenegro



Kotor on kaupunki upeassa vuorten ympäröimässä laaksossa. Kiipesimme kävellen ylös tuollaista vuorenrinnettä, ja näköalat oli mielettömät. Kuvasta tulee ensimmäisenä lähinnä mieleen Norjan vuonot. Kuvassa näkyy myös hassu pikku paattimme. Toisaalta risteilijän on pakko olla pieni, koska moniin pieniin satamakaupunkeihin ei isot laivat saa edes tulla.

Kadut olivat ahtaita ja mutkikkaita, rakennuskulttuuri oli vanhaa mutta joukkoon mahtui myös muutama moderni kahvila. Eksyimme jopa jonkinlaiseen kauppakeskukseen, jostai tarttui halpoja meikkejä mukaan. Tuolla ne olivat kirjaimellisesti puolta halvempia kuin Suomessa. Halpaa Milka-suklaata lähti mukaan myös ja kokista: 1,5 l maksoi 1,25 euroa. 



Seuraavaksi vietimme yhden kokonaisen päivän merellä. Se sattui onneksi olemaan yksi reissun lämpimimmistä päivistä, jolloin sai rentoutua koko päivän laivan kannella aurinkoa ottaen ja välillä porealtaassa pistäytyen. Illan hämärtyessä olimme aivan Sisilian ja Italian välissä. Auringonlaskun suunnassa häämöttää tulivuori Etna.

Jatkuu...

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

St. Raphaël


St. Raphaël oli siis kurssikohteemme ja kaupunki missä asuimme kolmen viikon ajan. Kaupunkinahan se ei mikään iso ole, mutta sitäkin söpömpi ja turisteja ja ihmisiä kyllä riitti. Rannat olivat aivan täydelliset, tosin melko täynnä aina. Rannalle me suunnattiinkin lähes joka päivä aina koulupäivän jälkeen. Kauppoja ja pieniä vaateliikkeitä oli jonkin verran, ja koulu sijaitsi aivan kävelymatkan päässä rannalta.



Tässä on yksi kuva isäntäperheeni pihalta. Piha oli tosi huoliteltu ja palmuineen kaikkineen tosi hieno. Perhekin oli tosi mukava, vanhempi pariskunta. He eivät tosin puhuneet sanaakaan englantia, enkä minä kovin montaa sanaa ranskaa, joten kommunikointi oli välillä vähän haastavampaa. Onneksi mulla oli kolme kämppistä, jotka auttoivat. En olisi varmaan selvinnyt ilman heitä... Toisaalta tuommoisia tilanteita ei kannata pelätä, vaan niissä juuri oppii parhaiten. Koko reissun ajan lämpötilakin oli +30 yläpuolella, ja kolmen viikon aikana satoi vain kerran. Ja sekin oli bussimatkan aikana.

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Vähän muista EF retkistä


Monacoon mennessä pysähdyimme matkan varrella maailman "hajuvesipääkaupungissa", Grassessa. Pysähdyimme Galimardin hajuvesitehtaassa, joka oli tosi mielenkiintoinen paikka. Opas kertoi hajuvesien valmistuksesta ja paljon muita juttuja, joita ei aikaisemmin tiennyt hajuvesistä. Tehtaalta pystyi myös ostamaan siellä valmistetut hajuvedet halvalla, ennen kuin ne myydään ja lanseerataan esimerkiksi Diorille ja Chanelille. Lisäksi jotkut ihmiset ovat ammatiltaan "neniä" (noses, les nez), eli heidän tehtävänään on haistella ja valita tuoksut hajuvesille. Tästä on hyvä leffa Perfume: The Story of A Murderer, joka sijoittuu juurikin Grasseen.




Toinen erittäin mielenkiintoinen vapaavalintainen retki oli Cannesin edustalla oleva Île Sainte-Marguerite, johon lähdimme veneellä. Saari on yksi Lérinsin saarista, ja se on tunnettu Fort Royal linnakkeestaan. Elokuva Rautanaamio (The Man in the Iron Mask, pääosassa dicaprio♥) sijoittuu juurikin tälle saarelle, ja se kertoo saaren vankilassa olleesta mysteerisestä rautanaamioisesta henkilöstä, eikä kukaan tiennyt kuka hän oli. Rautanaamio siis oikeasti oli aikoinaan juuri tällä saarella.



Gorges du Verdon oli paratiisi. Se oli oikeasti aivan huikea. Vesi oli tässä järvessä turkoosimpaa kuin missään muualla, ja rannalta sai oman mielen mukaan vuokrata joko kanootteja tai polkuveneitä. Otimme Rosan ja muutaman muun kanssa polkuveneen, jolla lähdimme tuonne yllä olevan kuvan vuorten väliin, sillan alta. Kanjoni oli kapea ja vastaantulijoihin meinasi aina törmätä, mutta olihan ne näkymät kyllä upeita vesiputouksineen ja vuortenseinämineen. Sääkin suosi reissua, ja vesi oli lämmintä. Voisin palata tuohon hetkeen milloin tahansa.

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Pariisi

Reissun lopuksi lähdimme luotijunalla Toulonista Pariisiin, jossa olimme kaksi yötä. Ajattelin, että luotijuna menee sitten tosi lujaa (huippunopeus melkeen 300 km/h), mutta tuo juna ei kyllä kovin lujaa mennyt. Tai siltä se ei ainakaan tuntunut!

Itse olin kerran aikaisemmin käynyt Pariisissa, joten kaikki perusnähtävyydet oli nähtynä. Suurin osa porukkaa halusikin käyttää ajan shoppailuun joka passasi oikein hyvin. Illalla päätin kuitenkin lähteä muiden mukaan Eiffeliin, joka kyllä kannatti! Yöllä näkymät ovat aivan toista luokkaa, kun koko Pariisi loistaa valoissaan. Sitä olisi voinut jäädä ihmettelemään vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Lisäksi Eiffel sinisissä valoissaan on aika hieno näky.



 Mun oli pakko ottaa kuva, sen verran siistiä mun mielestä oli tuo Children of Bodomin keikkamainos metrotunnelissa! Niitä oli joka paikassa. Sen lisäksi oli hauska törmätä esimerkiksi espanjalaisiin, joilla oli Sonata Arctica -paidat päällä. Kyllä nämä suomalaisbändit on suosittuja maailmalla!



Kiertelimme Champs-Élysées -kadun kauppoja ja otimme kuvia Eiffelin, riemukaaren ja Louvre-museon luona. Toisena iltana kävimme myös Sacre-Coeurin kirkon luona, ja näkymät sieltäkin olivat aika huikeat.



Lempimeikkikauppani Sephora♥ Pakollinen Starbucks-kuva, koska maistoin sitä tosiaan ensimmäistä kertaa elämässäni. En tykkää kahvista, joten tuo oli ainoa kahviton juoma, ihan jees mutta ei mikään hääppöinen sekään :D Yllä vasemmalla oleva kuva on otettu Notre Damelta. 

Joiltakin kavereilta kuulee ja tuollakin kuuli ihmisten sanovan, että eihän tuo Pariisi nyt niin erikoinen ole mitä siitä puhutaan. Se on totta, että Pariisia ja Eiffeliä kyllä tuputetaan joka paikassa ja se on jotenkin kaikkialla, mutta itse voin sanoa kyllä rakastavani Pariisia. Sieltä löytyy aina niin paljon uutta. Kaupunki on täynnä vanhoja hienoja rakennuksia ja historiallisia paikkoja, hienoja ostoskatuja, puistoja ja pieniä kahviloita. Siellä on jotenkin hieno tunnelma. Tuossakin kun kuvailtiin Notre Damen luona, oli aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä. Joku mies soitti kitaralla ja lauloi enkelimäisellä äänellä Hallelujaa. Ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan ja nauttimaan musiikista ja kesäisestä päivästä Pariisissa, joka vaihtui pikku hiljaa iltaan. Kyllä minä tuonne lähtisin milloin tahansa uudestaan.

St. Tropez, Nizza, Aix-en-Provence ja Cannes

Eli lähes vuosi on hurahtanut viime kirjoituksista, ja ajattelin että nyt on aika tämäkin blogi herättää eloon. Vaihdoin blogin kertomaan yleisesti kaikenlaisista reissuista, ei pelkästään siis tästä kielimatkasta.

Joka tapauksessa, Monacon jälkeen muita kaupunkivierailuja olivat kaikkien yhteiset Nizza ja Cannes sekä vapaaehtoisesti valitsemani St. Tropez ja Aix-en-Provence.

St. Tropez


St. Tropez on tunnettu julkkisten lomailukohde Rivieran rannalla. Satamasta löytyy hienoja loistoristeilijöitä ja kahviloita. Kaupunki itsessään oli kaunis, mutta ei ehkä kuitenkaan niin ihmeellinen mitä annetaan ymmärtää. Ostoskadulla ei kyllä uskaltanut metriä lähemmäs näyteikkunaa mennä, sen verran oli hienoja puku päällä olevia ovivartijoita Guessin, Diorin, Chanelin ja muiden huippukalliiden liikkeiden ovilla. Muutamassa meikkikaupassa tuli käytyä, muuten ostokset jäivät lähinnä jäätelön ostamiseen... St. Tropez on kyllä hieno ja aivan vierailemisen arvoinen kohde, ja päiväreissu tuntui juuri sopivalta. Muista reissuista poiketen tänne mentiin veneellä eikä bussilla, joten se toi omaa tunnelmaa tähänkin reissuun.

Nizza












Nizzasta mulla ei oikein ole kuvia, kun olin sairaana enkä jaksannut raahata kameraa mukana. Tosiaan edellisenä päivänä kävin lääkärissä kurkkukipuni kanssa, ja angiinahan se oli. En ole siis koskaan sairastanut angiinaa ennen, joten tottakai se sitten tuolla iski... Päätin kuitenkin olla jättämättä Nizzan reissua välistä, ja ihan hyvin siitä selvisinkin vaikka olihan sitä aika lääketokkurassa :D Katsoin vierestä kun muut söivät nizzansalaatteja ja cesarsalaatteja ja itse tyydyin kaakaoon kun muu ei mennyt kurkusta alas. Lisäksi ei oikeen kuumeen takia ollut shoppailumieltä, mutta nautin kyllä reissusta silti! Nizza oli tosi kiva kaupunki, paljon liikkeitä ja kaunista rantaa. Illalla oli mahtava tunnelma, kun lähellä oli meneillään jazzfestivaali. Ilta hämärtyi, jazzmusiikki soi ja ihmisiä oli paljon liikkeellä. Tänne olisi voinut kyllä jäädä pidemmäksikin aikaa.

Aix-en-Provence



Tästä kaupungista en ollut ikinä kuullutkaan, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa. Kaupunki osoittautui aivan ihanaksi vanhoine rakennuksineen ja pienine liikkeineen. Oikeanpuolisen kuvan kaupasta sai jättikokoisia macaronseja, nam. Suihkulähteet olivat näyttäviä. Päivä kului jälleen shoppaillessa ja kaupunkia ihastellessa, ja moni tuliainenkin tarttui täältä mukaan.

Cannes



Bussilla Cannesiin ajaessa oli aivan kamala ukkosmyrsky, ainut kerta koko reissun aikana kun satoi. Sekin onneksi loppui perille päästessä. Cannes oli sekin kaunis vanha kaupunki, jonka ainakin minä tiesin etukäteen vain siellä järjestettävistä Cannesin elokuvajuhlista. Ne pidetään kasinossa, joka on tuo ylläolevan kuvan valkoinen rakennus.

Yhteenvetona kaikki kaupunkireissut olivat onnistuneita ja kaupungit itsessään kivoja ja mielenkiintoisia. Itse tykästyin eniten varmasti Nizzaan. Kun on mahdollisuus - maasta riippumatta -  valita matkalle lisäretkiä, kannattaa kyllä mielestäni ottaa kaikki mahdolliset! Mitään kovin läheistä tuntumaa eri paikkoihin ei tietenkään päiväreissuilla saa, mutta ainakin paljon paikkoja on tullut nähtyä ja nyt on monta kokemusta rikkaampana :) Paikoista voi kysyä toki tarkemminkin jos jotain tulee mieleen!